No one would have believed in the last years of the nineteenth century that this world was being watched keenly and closely by intelligences greater than man’s and yet as mortal as his own;
Dit is de legendarische openingsregel van het tijdloze ‘War Of The Worlds‘ van H.G. Wells uit 1898. Dit boek werd in de afgelopen 110 jaar vaak opnieuw uitgevoerd, zoals in een hoorspel, een musical en diverse films.
Van al deze remakes van de ‘War Of The Worlds’ vind ik die van Jeff Wayne toch de beste.
War Of The Worlds hoorspel 1938
Ok, de eerste noemenswaardige remake is bekende hoorspel van Orson Welles uit 1938. In dit hoorspel bracht hij het verhaal als een ‘gewone’ radio uitzending die onderbroken werd door berichten over de landing van Marsmannetjes op Aarde. Orson liet het verhaal zich in de VS afspelen, en week daardoor af van de tijd en plaats van het boek.
Enfin, in die nog TV-loze periode maakte dit zoveel indruk, dat velen in paniek de straat op renden. Hoewel de makers vele klachten over zich heen kregen, wist Orson hiermee toch naam te maken. 3 jaar later werd hij nog bekender door het uitbrengen van zijn klassieke film Citizen Kane.
Luister naar dit stukje uit dat hoorspel, om een idee te krijgen hoe ‘echt’ dit leek (bijvoorbeeld 3:30):
War Of The Worlds film uit 1953
Mede dankzij het succes van het boek en het hoorspel, verschijnt er in 1953 ook een film van de War Of The Worlds. Orson werd gevraagd hieraan mee te werken, maar weigerde dat. Hoe dan ook, de film is nu een cult-klassieker.
Toch vind ik het geen bijzondere film. Het is namelijk een erg politiek correcte film want je ziet alleen maar keurige blanke mensen. Daarnaast speelt het verhaal zich af in het Californië van 1952, en niet in het oorspronkelijke Londen rond 1900.
War Of The Worlds van Jeff Wayne uit 1978
80 jaar na het verschijnen van het boek van H.G. Wells brengt Jeff Wayne een muzikale versie van dit verhaal op dubbelalbum uit. Hij wordt hierop bijgestaan door o.a. Justin Hayward (van de The Moody Blues), Phil Lynott (Thin Lizzy) en Julie Covington. De meeste indruk maakt Richard Burton die rol van de verteller speelde. Luister bijvoorbeeld naar deze latere live uitvoering van Eve Of The War-The Coming Of The Martians waarin ook de stem van Burton te horen is:
Het album wordt een groot succes en Eve Of The War en Forever Autumn worden hitsingles in Nederland. Er wordt ook een enkele LP van uitgebracht met single versies (Highlights from …). Eind 1989 wordt Eve Of The War zelfs voor de 2e keer een top 15 hit in ons land. Ook daarna zal dit nummer nog velen blijven inspireren, zoals bijvoorbeeld dit leuke filmpje over Orca’s.
Overigens verbaas ik me er vaak over dat dit album in CD zaken bij soundtracks te vinden is.
Hoe dan ook, het dubbelalbum van Jeff Wayne vertelt op een spannende manier het verhaal van War Of The Worlds, waarbij indrukwekkende muziek en dito geluidseffecten te horen zijn. Verder zijn de afbeeldingen op de hoes erg indrukwekkend. Daarnaast speelt deze versie zich wel af in Londen rond 1900, maar voegt Jeff Wayne (en tekstschrijver Gary Osborne) er nog wel een eigentijds staartje aan toe.
War Of The Worlds film uit 2005
In 2005 komt er een Hollywood update van dit verhaal. Hoewel er bekende namen aan deze versie meewerkten (Tom Cruise, Steven Spielberg, Tim Robbins, Morgan Freeman), stelde deze film me toch teleur. Wederom is dit een eigentijdse versie geworden, en niet een die trouw blijft aan de tijd en plaats van het originele verhaal. Daarbij legde Spielberg er te veel zijn stempel op, o.a. door het te happy-einde en de rol die kinderen in zijn verhaal speelden.
Daarbij heeft de soundtrack van Jeff Wayne zo’n sterke invloed gehad op mijn beleving van het oorspronkelijke verhaal, dat ik in deze 2005 versie het geluid van de martians (ulla!), de openingsmuziek en vooral de beelden van de tripods miste.
Eigenlijk hoop ik op een nieuwe film-remake die het album van Jeff Wayne (dus muziek en beelden) als uitgangspunt heeft (en daarmee ook de setting en tijd van het origineel trouw blijft). Maar de kans hierop lijkt me klein, omdat de 2005 versie nog redelijk recent is.
Gelukkig zijn er meer die het origineel trouw blijven, zoals deze fraaie strip vorm, waarover Robert laatst een stukje schreef.
Goed, de slotvraag: Welke versie vind jij het leukste?
Kijk, met zo’n blog kan de maandag natuurlijk niet meer stuk! Fantastisch dat je het zo allemaal op een rijtje hebt gezet en bovenal een erg leuke verrassing van die link … 🙂 🙂 🙂
War Of The Worlds van 2005 viel me ook tegen en de versie van 1953 heb ik (nog) niet gezien.
De CD van Jeff Wayne is helemaal geweldig. Prachtige uitvoering ook die je hierboven neer hebt gezet, evenals het nummer Forever Autumn. Zoals je al zei, nog steeds inspirerend. 😉
Ooit op cassettebandje gehad, maar die is al lange tijd ter ziele. Herinneringen kwamen uiteraard weer helemaal boven toen ik Eve Of The War op een verzamelaar tegenkwam.
Ik hoorde laatst toevallig “Eve Of The War” op de radio in de auto, geweldig indrukwekkend nummer, goed mee te hummen ook! Heb de films nooit gezien.
Ik vind de lp van Jeff Wayne werkelijk fantastisch!!! Ik heb de LP en luister er heel erg vaak naar, eindeloos genieten vind ik dat.
De 2005 versie vind ik vreselijk en Tom Cruise is een miss cast.
De versie uit 1953 heb ik wel gezien maar daar staat me heel weinig van bij… Dat zegt natuurlijk ook iets.
Tnx voor deze blog!
Graag gedaan! 😎
Eind 1978 produceerde Veronica ook een Nederlandstalige versie van War of the Worlds. Jeff Wayne stelde daarvoor de muziekbanden beschikbaar en hij was voor de premiere nog speciaal naar Nederland gekomen.
Bart van Leeuwen had de vertaling gedaan en Ad Bouman deed de produktie. Die Nederlandse versie werd later, met Kerst 2002 of 2003 door Radio 192 herhaald en ook in 2005 door Veronica weer herhaald.
En… eigenlijk niet om aan te horen. Het Nederlands was erg logopedisch ingesproken en niet natuurlijk.
Een Nederlandstalige versie van Jeff Wayne’s WotW? Wauw, ik kan me niet voorstellen dat dat echt klinkt.
Nou, ik heb hem gehoord en zelfs thuis op CD liggen. Errug Nederlands 😉