Net zoals vorig jaar heb ik weer gekeken naar de verdeling van de jaren waaruit de liedjes in de Top 2000 stammen. Daarbij is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Nog steeds is de periode 1964-1986 de belangrijkste leverancier van de liedjes in de Top 2000:
Het aantal liedjes in de Top 2000 van 2013 gesorteerd naar jaar van uitgave
Wat (weer) opvalt is dat het aantal nummers uit het begin van de jaren 70 duidelijk aan het dalen is. Verder zijn er zichtbaar veel liedjes van 2011 verdwenen uit de lijst. Wellicht is dat een indicatie van een te snelle verschijning van sommige recente liedjes in de Top 2000 en pleit dit voor het invoeren van een echte kiesdrempel 🙂
Gemiddelde leeftijd
Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd van de liedjes 28,06 jaar ( = 2012 – 1983,94). Dit jaar is dat 28,35 (2013 – 1984,65). De gemiddelde leeftijd van de liedjes is ten opzichte van vorig jaar 0,29 jaar toegenomen.
Het verbaast me niet dat er bij de jaren 90 een “gat” zit, toen is er gewoon veel minder goed muziek gemaakt. Maar het verbaast me wel dat de nummers van laten we zeggen de laatste 10 jaar ook veel slechter scoren dan die van de jaren 70 en 80. Er is m.i. al heel veel jaar weer heel veel goede muziek te horen.
Ik kan twee verklaringen bedenken.
1. De hoge gemiddelde leeftijd van de stemmers speelt een rol.
2. Er zijn teveel goede nummers en dat drukt de score door het “beatle-effect”. De stemmen op de Beatles zijn erg verspreid omdat ze zoveel hits hebben. Een kiesdrempel zou dit effect nog versterken.
Om erachter te komen welke verklaring klopt zou je inzicht moeten hebben in welke jaartallen hoeveel stemmen hebben gekregen.
Dank voor deze leuke uiteenzetting. 😈
Ik ga er vanuit dat er sprake is van een hogere gemiddelde leeftijd van stemmers die hierbij een belangrijke (of de belangrijkste) rol speelt. Er is volgens mij een sterke correlatie tussen leeftijd van de stemmer en leeftijd van de gekozen liedjes.
M.b.t. de hoeveelheid goede nummers: Volgens mij zijn er in elk decennium wel veel goede liedjes gemaakt die niet in de Top 2000 te vinden zijn.
Ik denk ook dat naarmate we verder in de tijd van een bepaalde periode af komen te staan, hoe duidelijker het wordt welke liedjes uit die periode klassiekers (/goede nummers) zijn (geworden). En volgens blijven er hierdoor met het doorlopen van de tijd steeds minder klassiekers over van een bepaalde periode in ons collectief geheugen (wat ons stemgedrag beïnvloed). Deels heeft dit te maken met een ‘lange-termijns populariteit’ van de liedjes. Sommige oude liedjes blijven langer in ons collectief geheugen omdat je ze vaker op de radio of tijdens concerten hoort.
Inzage in de hoeveelheid stemmen per liedje / jaartal zou geweldig zijn en hier nog meer duidelijkheid in brengen.