Tot mijn verbazing zag ik gisteren opeens het nieuwe Top 40 Hitdossier in de winkel liggen. Snel bladerde ik er doorheen en ik was opgelucht om te zien dat deze een stuk beter is dan de vorige, fel bekritiseerde versie.
Laat ik de verschillen tussen de 10e en 11e editie eens op een rijtje zetten:
Fouten zijn aangepakt
Het lijkt erop dat de fouten die in de vorige editie waren geslopen, verholpen zijn. Zo waren in de vorige editie de hits van Gordon (vanaf 1991) samengevoegd met die van Peter & Gordon (1964-66) 😆
In de nieuwe versie zijn de duetten weer bij alle betrokken artiesten te vinden en worden hits die meerdere keren een hit zijn geworden gelukkig weer meermaals in de overzichten vermeld. Ook de verwijzingen die verbanden tussen acts aangeven (solo artiesten / alternatieve bandnamen etc.) zijn weer aanwezig in deze nieuwe versie. Helemaal perfect is het nog niet: Een verwijzing van Puff Daddy naar P. Diddy ontbreekt bijvoorbeeld.
Geen cd-rom
In deze nieuwe versie is geen cd-rom te vinden met daarop de digitale versie van dit dossier. Ik betwijfel of deze gemist zal worden omdat ik de cd-rom van de vorige versie nauwelijks gebruikt heb. Wie gebruikt er anno 2012 eigenlijk nog regelmatig cd-roms?
Sortering op voornamen
De sortering van artiesten is in de nieuwe versie drastisch veranderd. Artiesten vind je nu gesorteerd op voornaam. Paul McCartney vind je nu bijvoorbeeld bij de ‘P’ en niet meer bij de ‘M’ zoals in vorige edities. Ondanks de uitgebreide toelichting waarom deze keuze is gemaakt, blijf ik het jammer vinden dat hiermee wordt afgeweken van de standaard ordening op achternaam. In andere naslagwerken (Popencyclopedie, telefoonboek etc..) en zelfs in platenzaken en boekenwinkels worden personen op achternaam gerangschikt.
Uitbreiding triviale lijsten en feiten
In de nieuwe versie zijn naast de terugkerende jaarlijsten, nummer 1 hits en alarmschijven, deze nieuwe lijsten te vinden:
- Top 40 Nederlandstalige Hits (1965-2011)
- Top 100 grootste Top 40 hits (1965-2011)
- Top 250 van 2000-2009. Helaas ontbreken hierbij de Top 250 lijsten van de jaren 60, 70, 80 en 90 die wel in de vorige versie te vinden zijn.
- Top 100 succesvolste Alarmschijven
Ook het ‘Feiten & Cijfers’ onderdeel is bijgewerkt en uitgebreid met een aantal extra lijsten, zoals aantal opvolgende nummer 1 hits, langste periode tussen nummer 1 hits etc. eendagsvliegen, langste titels etc.
Ontbreken pre-Top 40 hits
Het grootste nadeel van het Hitdossier 2012 vind ik de verdwijning van de pre-Top 40 hits (1957-1964). Hierdoor lijken de successen van artiesten als de Beatles, Rolling Stones, Animals en Elvis halverwege hun carrières te beginnen. Vreemd genoeg zijn de jaarlijsten van 1957-1964 wel opgenomen in deze editie.
Conclusie:
Door het aanpakken van de problemen van de vorige versie en het toevoegen van verwijzingen en aanvullende toelichtingen lijkt het alsof de samenstellers weer grip hebben gekregen op de Top 40 data. Hierdoor lijkt de 2012 versie van het Top 40 Hitdossier weer een betrouwbaar naslagwerk te zijn geworden en hebben we eindelijk een vervanger voor de rommelige en vele fouten bevattende 2009 editie.
Toch kan het nog niet tippen aan de versie uit 2005 (van Johan van Slooten), o.a. vanwege de afwijkende sortering op voornaam en het ontbreken van de pre-Top 40 hits. Daarnaast had ik ook graag weer de mini-biografieën en de ‘NL’ labeling voor Nederlandse artiesten teruggezien, zoals in de superieure 2005 editie.
Wat vind jij van deze 2012 versie van het Top 40 Hitdossier?
Dan denk ik dat ik het toch maar hou bij de 2005 editie… Die gebruik ik nog steeds regelmatig voor bijvoorbeeld de introkwis en ik kan alles daarin zonder problemen vinden.
Ik gebruikte de 2005 versie tot nu toe ook nog voornamelijk, maar die is nu eenmaal beperkt tot dat jaar. Voor het maken van popquizzen of opzoeken etc. wil ik ook de informatie van de laatste 7 jaar kunnen gebruiken. Met deze nieuwe versie kan ik weer een tijdje vooruit 🙂
Welke hitlijst houden ze aan voor de laatste jaren? Bestaat de Top 40 eigenlijk nog? Of eigenlijk: hoe betrouwbaar zijn hitlijsten nog in dit tijdperk van downloads, waar nummer 1 hits bijna per dag kunnen wisselen?
Voor het Hitdossier wordt nog steeds de Top 40 gebruikt. Naast de Mega top 50/100 is dit volgens mij de meest belangrijke lijst van Nederland. Op http://www.top40.nl vind je een archief en hitlijsten. Jammergenoeg is de Top 40 lijst niet zo actueel als die op http://www.radio538.nl.
Over de betrouwbaarheid valt veel te zeggen, zie o.a. deze discussie, maar iets is altijd beter dan niets.
Ik zoek nog HITDOSSIER NR. 2. Het is het énige dat nog ontbreekt in mijn collectie.
Graag reacties op: http://www.jan.demeyer@pandora.be
Ik ben het met Peter eens dat deze versie een stuk beter is dan de voorlaatste. Wat ik nog wel mis is de vermelding van het aantal hits die de artiest/groep had in de top 40. Dit stond in enkele versies eerder nog wel vermeld, nu moet je eerst alle nrs. weer tellen. En persoonlijk zou ik de complete jaaroverzichten waarderen, dus alle Top 40 hits uit een bepaald jaar. Maar ik ben weer blij met deze uitgave, dat is zeker.
wie kan me vertellen in welke winkel in belgie kan vinden of eventueel kan bestellen via internet ? Thanks
In België is het boek te bestellen in o.a. FNAC Gent / Antwerpen…
Hit dossier momenteel bij Media Markt (vestiging Arnhem) verkrijgbaar voor 7,50 euro. Pakken dat voordeel, ook al kan deze uitgave niet tippen aan de versie uit 2005
Dank voor de tip!
voor de liefhebbers van de complete jaarlijsten die zijn op deze site te vinden
http://www.top40muziekherinneringen.nl/sitemap.html
Dat is heel mooi, Dirk. Hier zat ik dus op te wachten . Niet de top 100 maar de gehele lijst.Zeker de jaren 60 en 70, echter vanaf 1980 krijg ik de melding dat de URL niet kan worden gevonden, en zie ik dus geen overzicht. Zijn er anderen die hier ook last van hebben of gaat er bij mij iets fout?
Ik blijf me verbazen dat in alle hitdossiers gewoon telkens dezelfde fout staat, het nummer You are van Dolly Parton was ooit Alarmschijf en dat wordt in geen enkele uitgave ook aangegeven terwijl je bij een ex Alarmschijf een belletje ziet.
Hoi Rob. Je hebt gelijk. Volgens de Alarmschijflijsten was het een alarmschijf (19 nov 83), maar staat het niet aangegeven bij de hits van Dolly Parton in de 2005 versie. In de meest recente (2012) en vorige versie (2009) zie ik er wel een belletje bij staan.