Op een feestje sprak ik laatst met iemand die vol trots vertelde dat hij ‘zoveel’ gigabytes aan muziek had. Ik weet niet meer precies hoeveel gig het was, maar het interesseerde me toen al niet. Hoe kun je je liefde voor muziek nu uitdrukken in gigabytes?
Dankzij het web en allerlei peer-naar-peer programma’s is het mogelijk om binnen een week een verzameling van, laten we zeggen, 100 gigabyte, aan muziek te bezitten. Wat stelt dat dan nog voor? Het zegt toch niets over je gevoel voor of kennis van die muziek? Welke bagger zit daar wel niet tussen? En in welke bitrate? En ken je uberhaupt al die liedjes wel?
Bij een grote verzameling van CD’s of platen weet je wel bijna zeker dat de eigenaar er waarschijnlijk veel moeite voor heeft moeten doen om deze bijeen te brengen, en zal er ook wel gepassioneerd het een en ander over kunnen vertellen.
Statussymbool
Het lijkt dat door het uitdrukken van popmuziek in gigabytes de muziekbeleving hierdoor een statussymbool is geworden. Hiermee lijkt het voor velen niet meer dan een staaltje digitaal armpje drukken waardoor, jammer genoeg, de beleving van de popmuziek minder belangrijk is geworden.
Wat vinden jullie?
Vroeger kon je je status uitdrukken in hoeveelheid cd’s. Of beter: meters aan cd’s of meters aan elpees. In die zien is er niet veel veranderd denk ik. Behalve dat het tegenwoordig amper nog moeite of geld kost om die hoeveelheid bij elkaar te krijgen.
Wat ik ernstiger vind ik dat mensen je tegenwoordig soms uitlachen wanneer je vertelt dat je nog cd’s koopt. Sukkels.
Thuis merk ik dat gedownloade muziek meestal uiteindelijk minder wordt geluisterd dan cd’s. Je vergeet vaak dat je het hebt. We proberen niet te vaak de iPod aan de stereo te hangen, maar echt cd’s op te zetten.
Een echt domestic ergerpuntje: iPod in de aux duwen terwijl de betreffende cd (met betere kwaliteit) gewoon in de kast staat. Brrr.
De muziek die ik download, hoeft niet altijd minderwaardig te zijn, anno 2009, en als er iets van op een schijf komt, wil ik er ook een mooie cover en info bij, van de creatie die ontstaan is, dat ging jaren terug ook met: cassette bandjes, e.d.