Van welke 5 liedjes die hoog in de Top 2000 staan, zijn hieronder de medeklinkers (incl. de ‘y’) weggelaten?
- _ O _ E _ O _ _ _ O _ O _ E (1976)
- _ _ A _ _ _ I _ _ (1968)
- _ E _ E _ U I _ _ E _ A _ (1965)
- _ I _ _ I _ _ I _ _ _ E _ A _ E O _ (1992)
- _ _ I _ I _ _ I _ (1994)
AUB 1 antwoord (bijbehorende artiest) per reactie 🙂
Op 1 Queen (en dat terwijl er nu stemmen opgaan om Queen in de Top 2000 van de eerste plaats te halen).
Antwoord klopt! 😈
Ik heb dat bericht ook gelezen en vraag me af hoe betrouwbaar dat ‘onderzoek’ is. Het leek me meer een marketing iets.
Bovendien wordt er wel vaker geklaagd over steeds weer dezelfde #1 in die lijst, terwijl dat liedje, op 2 keer na, steeds weer bovenaan eindigt.
En omdat er op heel veel liedjes gestemd wordt, hoeft Rhapsody om weer op 1 te komen, vermoedelijk maar iets van 5-10% van alle stemmen te krijgen (zie uitleg) en niet 50% of zo.
Lijkt mij ook een reclamedingetje. Trekt natuurlijk meer mensen die gaan stemmen, of om Queen op de 1e plaats te houden of juist om Queen er van af te krijgen.
Zou wel leuk zijn als Jacques Brel eens op 1 zou komen te staan.
😀 In het lijstje hierboven staat hij al op drie 😉
Ik lees net dat Rhapsody dit jaar niet op 1 staat. Ik ben benieuwd naar het verschil in stemmen en hoop dat Radio 2 dat nog bekend gaat maken.
Ik ben benieuwd naar de leeftijden van degenen die op de nummers hebben gestemd die in de top 10 staan. Zijn dat de jongeren van vroeger of is het een mix van alle leeftijden?
Het zou geweldig zijn als R2 die gegevens in een groot excel document zou vrijgeven voor de hele lijst. Dan zou je lijsten per leeftijdsklasse / geslacht / provincie etc. kunnen maken.
Ik vond overigens net een half lijstje gebaseerd op niet-aansluitende leeftijdsklassen, wellicht biedt dat wat inzicht:
http://www.radio2.nl/nieuws/id-6024-stemgedrag-v-d-stemmers.html
Dat biedt zeker inzicht. In de top 10 van de groep jongeren van 16-25 staan 6 nummers uit de jaren 70, 2 uit de jaren 90 (jaren 80 wordt -terecht- overgeslagen) en 2 uit de jaren 00 (2 keer Coldplay, dat is dan weer jammer). Op die twee van Coldplay na had ik dezelfde nummers in kunnen vullen. Overall kunnen we o.b.v. hiervan wel stellen dat de huidige jeugd, ondanks alle bagger die tegenwoordig gemaakt wordt, een neusje heeft voor goede muziek :).
Interessante conclusie. Het biedt zeker hoop. 🙂
Maar ik vraag me wel af in hoeverre dit representatief is voor die leeftijdsgroep. Ten eerste vraag ik me af hoe groot deze leeftijdsklasse is t.o.v. de rest van de stemmers. Daarnaast hebben er maar iets van eh, 300.000 tot 400.000 mensen gestemd (schatting). Stel dat 20% hiervan in de 16-25 categorie zit (dit is volgens mij ruim genomen) dan heb je het over 60.000 tot 80.000 jongeren. Is dat voldoende? En is deze groep voldoende verspreid over alle lagen van onze bevolking om alle jongeren goed te vertegenwoordigen?
Oh ja, die stemstatistieken zijn gepubliceerd op de dag voor de sluiting van de ‘stembureaus’, dus er kan nadien nog iets veranderd zijn.
Tot slot nog deze overweging: Met het verstrijken van de jaren daalt het aantal liedjes uit de jaren 70 (en 60/80/90). Is het mogelijk dat er hierdoor sprake is van een concentratie van stemmen op bepaalde liedjes uit voorgaande decennia, waardoor die stijgen in de lijst? Daarnaast lijkt het me niet onmogelijk dat het werken met een keuzelijst hier ook wat invloed op heeft. Zijn er bijvoorbeeld relatief veel liedjes in de vrije keuze gemaakt na het jaar 2000, waardoor die groep wellicht wat meer verdeeld is?
1. Somebody To Love – Queen
2. Blackbird – The Beatles
3. Ne me Quitte Pas – Jacques Brel
4. Killing In The Name Of – Rage Against The Machine
5. Stil In Mij – Van Dik Hout
Tof, die kloppen ook allemaal weer! 😈