In het onlangs verschenen boek De muziek zegt alles – De Top 2000 onder professoren geven een aantal wetenschappers vanuit verschillende disciplines (o.a. sociaal en cultuurhistorisch, psychologisch, economisch en statistisch) hun kijk op de Top 2000.
Dat levert een heel interessant en leerzaam boek op.
Hoewel niet elke bijdrage even boeiend of uitgebreid is, komen er in dit boek vele leuke en verschillende zaken over de popmuziek en popmuziekbeleving naar voren.
Zo is er een hoofdstuk waarin een beknopte beschrijving wordt gegeven van de radio ontwikkeling in Nederland. Een volgend hoofdstuk beschrijft de ontwikkeling van de hitparades en hoe dit al jaren structuur geeft aan onze muziekbeleving.
In meerdere hoofdstukken worden een overzicht gegeven van onderzoeken naar muziekgerelateerde emoties, zoals nostalgie en sociale verbondenheid. Hieruit blijkt dat de meeste stemmers een voorkeur hebben voor muziek uit hun pubertijd. In een van de hoofdstukken komt naar voren dat veel mensen rond hun zestigste zich opvallend veel meer herinneren van de periode grofweg tussen hun 15e en 25e levensjaar (~popvenster). Dit is ook terug te vinden in hun muziekvoorkeuren.
Popmultinationals
In een vermakelijk hoofdstuk worden artiesten en hun liedjes vergeleken met merken en artikelen. Vervolgens wordt gekeken naar het marktaandeel van topartiesten in de Top 2000, merkentrouw en clustering. In dit hoofdstuk wordt ook gekeken naar de verschillen in stemgedrag van mannen en vrouwen en dat levert leuke tabellen met ‘mannen’ en ‘vrouwen’ liedjes/artiesten op. (o.a. Kraftwerk & ZZ Top vs. James Morrison, Kelly Clarkson, Spicegirls en Take That). Tenslotte zie je ook een liedjes top 15 per provincie.
Statistiek
In dit boek vind je ook een groot aantal statistische feitjes. In grafieken en tabellen worden gegevens getoond over o.a. de leeftijdsopbouw van de stemmers op de Top 2000, regionale invloeden op de lijst (o.a. Brabant, Blof en Skik) en de talen van de liedjes: Engels is met ~83% koploper. Nederlands is tweede met 11,5%.
Verder wordt in een hoofdstuk uitvoerig gekeken naar de stijgers en dalers in de lijst. Hieruit blijkt dat de meeste liedjes in de Top 2000 dalende zijn. Het positieverval is gemiddeld 12 per jaar. Verder is er een sterk verband tussen de positie van de debuutnotering van een liedje en de pieknotering. Ook blijkt de lengte van een liedje een positieve invloed te hebben op de debuutnotering.
Conclusie: Leuk en leerzaam boek
De muziek zegt alles – De Top 2000 onder professoren is een leuk en leerzaam boek dat aan de hand van de Top 2000 de muziekbeleving in het algemeen beschrijft.
In tegenstelling tot eerder (van dezelfde uitgever) verschenen boeken over de Top 2000 (Top 2000 – 10 jaar liedjes, lijstjes en verhalen, Top 2000 volume 2, Groeten uit Grolloo en Top 2000 Volume 3 – Wonderful World) is dit geen koffietafel bladerboek, maar een diepgaander boek dat veel denkvoer over muziekbeleving oplevert.
Ik vind dit het beste boek over de Top 2000 tot nu toe en ik raad het iedereen aan die meer over deze lijst of popmuziek in het algemeen wil weten.