• 12
  • Oct, 10

Hitgrafieken

Hit grafiekenRond 1990 maakte ik mijn eerste hitgrafieken m.b.v. mijn (middelbare school) wiskunde kennis en mijn eerste Hitdossier.

Het principe van een hitgrafiek is heel eenvoudig:

Maak een assenstelsel waarin de tijd op de horizontale (x) as te vinden is en de hoogste positie op de verticale (y). Zoek dan voor een bepaalde artiest m.b.v. het Hitdossier het jaartal en de hoogste notering voor elke hit en zet deze in de grafiek. Verbind deze hits met een lijn en je hebt een hitgrafiek.

Enfin, ik heb toen een paar grafieken gemaakt, bewaard in een mapje en eigenlijk nooit meer naar omgekeken.

Totdat ik laatst op een Britse site dit principe weer tegenkwam.

The Official Charts Company

Op deze site van de Britse top 75 zag ik weer hitgrafieken zoals deze van Shakira:
Hit grafiek voorbeeld Shakira

Shakira brak in 2002 door met twee Britse top 3 hits, Whenever, Wherever en Underneath Your Clothes. In 2006 scoorde ze een Britse nummer 1 hit met Hips Don’t Lie en in 2007 stond ze daar weer met Beyonce (Beautiful Liar). Dit is allemaal goed te zien in deze grafiek.

Nadelen van de hitgrafiek

Hoe mooi en inzichtelijk deze grafieken ook mogen zijn, ze kennen ook nadelen die ik me destijds al realiseerde:

  • Nationale verschillen

    Deze grafieken zijn gebaseerd op de Britse top 75 en verschillen daarmee van die van bijvoorbeeld Nederland of de VS. De grafiek van Shakira zou er voor Nederland toch anders uitzien omdat ze in Nederland nog meer (grote) hits heeft gescoord, zoals La Tortura en Waka Waka.

  • Single als maatstafΒ  van populariteit

    Deze grafieken zijn gebaseerd op singles en daarmee is dit een niet-volledige indicatie van populariteit van een artiest(e) of groep. Groepen als Led Zeppelin en Pink Floyd hebben bijvoorbeeld maar een handjevol hitsingles gehad en moesten het vooral hebben van hun (gigantische) album verkopen. Een hitgrafiek zou die populariteit niet goed in beeld brengen. Wellicht zou een hitgrafiek van Album noteringen dit kunnen verbeteren.

  • Positie van hit als maatstaf van populariteit

    Daarbij geld ook dat de hoogste positie van een hit een relatieve indicatie van populariteit is. Een gemiddelde nummer 1 hit uit 1979 kan bijvoorbeeld twee keer zo vaak over de toonbank zijn gegaan als een gemiddelde nummer 1 hit uit 2010. In deze grafieken is dat niet te zien.

  • Aantal weken in de lijst?

    Verder wordt het aantal weken dat een single in de lijst (en bijvoorbeeld op 1) stond niet meegenomen waardoor elke nummer 1 hit bijvoorbeeld gelijkwaardig wordt. Dat is ook vertekenend.

  • Geflopte singles

    Verder zijn deze grafieken gebaseerd op hitnoteringen in de Britse top 75. Een single die de top 75 niet wist te halen wordt daarbij niet in de grafiek weergegeven, maar een nummer 65 hit bijvoorbeeld wel. Hierdoor kan het lijken alsof een artiest die een nummer 65 hit scoort een terugval kende, terwijl dit van een artiest die een nummer 85 hit scoorde verborgen blijft. Ook dit is een nadeel van de hitgrafiek.

  • Aantal opeenvolgende nummer 1 hits

    In deze grafieken worden hits verbonden met een lijn. En hoewel elke hit met een stip wordt weergegeven, vind ik dat vooral bij horizontale verbindingslijnen slecht te zien. Hierdoor kan de grafiek voor een band die na vier jaar een opvolgende nummer 1 hit scoort, dezelfde lijken als die van een band die in die vier jaar acht opeenvolgende nummer 1 hits scoorde.

Quiz vraag

Ten slotte: Deze hitgrafieken blijven ondanks de nadelen toch leuk en je kan er bijvoorbeeld quizvragen van maken. Weet jij bijvoorbeeld van welke artiest(e) of groep deze grafiek is?

hit grafiek quiz vraag

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Einde nummer 1 hits Marco Borsato in de Top 40?
-Britse nummer 1 hits in Amerika – Wat ging er mis rond 1990?
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2023

8 reacties

  1. Dat is de hitgrafiek van The Beatles (by the way, mijn anti-spam word dat ik moest typen om deze boodschap gepost te krijgenwas bij toeval hetzelfde) πŸ™‚

  2. 😈 Jep. Dat is idd de grafiek van de Beatles. Grappig toeval van het anti-spam woord. πŸ™‚

  3. Grappige grafiekjes. Jammer dat het antwoord op de quiz al gegeven was, anders wist ik er eindelijk weer eens eentje πŸ˜‰

  4. Cool πŸ™‚

  5. Ik dacht ook dat dit van de Beatles was, alleen al op basis van de jaartallen. En toch ging ik weer twijfelen, want de eerste stippen kon ik wel plaatsen; de eerste Love Me Do haalde 17, de tweede Please Please Me 2, de derde From Me To You haalde 1, en dan.. de 4e stip zou She Loves You moeten zijn en dat haalde de 1e plaats ( zelfs 2 maal). In de grafiek staat deze 4e stip lager genoteerd? Is dit een grafiek van Engeland of Nederland? Als het Engeland is, lijken mij de stippen niet te kloppen, als het Nederland is kloppen de jaartallen weer niet. Wel een leuk idee trouwens.

  6. Oh, wacht, dit moet Nederland zijn. De eerste stip ligt ergens in laat 1963, begin 1964. Maar de plaatsingen komen niet overeen met mijn Hit Dossier, editie 1994. Welke stip vertegenwoordigt welk nummer eigenlijk? Eigenlijk is de inzichtelijkheid dus erg betrekkelijk zo πŸ˜‰

  7. @Jan: Het gaat hier om de Engelse hitlijst.
    Die 4e stip is My Bonnie (volgens mij met Tony Sheridan) wat ik geen echte Beatles uitgave vind. Later zie je ook ‘Ain’t She Sweet’ met Toni Sheridan de mooie scores een beetje onderuit halen.
    Op deze pagina kun je de stippen aanklikken en zie je om welke liedjes het gaat:
    http://www.theofficialcharts.com/artist/_/beatles/

  8. @Peter. Okee. Ik had inderdaad de Polydor releases niet meegeteld, omdat ik ze eigenlijk inferieur en dus niet zo goed vind. De heren zijn wel te horen als backing band van Tony Sheridan op My Bonnie. Zelf mochten ze ook twee nummers opnemen zonder Tony Sheridan en dat waren Ain’t She Sweet en Cry for A Shadow. Die laatste twee zijn dus echte Beatles nummers, opgenomen in juni 1961, met Pete Best op drums.
    Ik kan niet echt verklaren waarom ik My Bonnie en Ain’t She Sweet niet meetelde. Ik heb ze wel (ik heb alles en meer) dus ja ze zijn nu in het rijtje opgenomen.

Reageer op dit bericht!