Vorige week zag ik het nieuwe boekje Groeten uit Grolloo – Op reis door de geschiedenis van popmuziek in Nederland – in de winkels liggen.
Het is van dezelfde serie als de Top 2000 en Top 2000 volume 2 boeken, maar heeft inhoudelijk vreemd genoeg weinig met die Top 2000 te maken.
Het boek telt ongeveer 180 pagina’s en bevat per provincie van Nederland een vijftal liedjes als aanleiding van een anekdote. Het boek gaat niet alleen over Nederlandse en regio beschrijvende liedjes zoals Aan de Kust (Blof) en Oost-Groningen (Drs. P), maar behandelt ook een aantal internationale sterren (Prince, Sting, Beatles, Stones, Jimi Hendrix, Beach Boys) die in Nederland iets hebben meegemaakt.
Hoewel het boekje prettig leest en een aantal aardige anekdotes bevat, is het nergens diepgaand, simpelweg omdat de geboden informatie per liedje beknopt is.
Foutje
In dit boek heb ik, net zoals in de eerdere Top 2000 boeken, ook weer een foutje gevonden: Zo schreef Paul Simon zijn Homeward Bound niet op een vliegveld (zoals in het voorwoord wordt genoemd), maar op een treinstation.
Spiegelbeeld foto’s
Verder wees ik eerder op een gespiegelde foto van Guns n Roses in het vorige Top 2000 boek. Ditmaal vind je op pagina 64 een gespiegelde foto van de Janse Bagge band waarbij gespiegelde letters in plaatjes aan de muur opvallen. Daarbij dragen de meeste bandleden vreemd genoeg hun horloges rechts. In andere foto’s zie ik dat de t-shirt teksten van de Frank Boeijen Groep en het blikje Heineken dat Henny Vrienten van Doe Maar vasthoudt, gespiegeld zijn. Hier is duidelijk sprake van gespiegelde foto afdrukken en dat lijken me slordigheden.
Conclusie
Groeten uit Grolloo – Op reis door de geschiedenis van popmuziek in Nederland – is een aardig nieuw deel in de Top 2000 boeken serie, waarin nauwelijks verwezen wordt naar die Top 2000. De insteek om per provincie een 5 tal liedjes te noemen leuk vind ik leuk, ondanks dat er over de keuze van die liedjes (vanzelfsprekend) gediscussieerd kan worden.
Toch bevat dit deel, in vergelijking met de vorige Top 2000 boeken, minder interessante en minder diepgaande informatie en dat maakt het boek minder waardevol.
Groeten uit Grolloo is desondanks een aardig boekje om een keer te lezen en daarna op te bergen, maar het is zeker geen essentieel naslagwerk dat je keer op keer zal raadplegen.
Staat er nog iets leuks in over Cuby of een andere Drentse band? Misschien is het nog iets om er – in deze komkommertijd – een item van te maken!:-)
😈 Hoi Hilde!
Vanzelfsprekend staat er iets in over Cuby, verder komt ook Daniel Lohues even ter sprake (die andere 3 stukjes over Drenthe herinner ik me nu even niet).
De titel van dit boek is genoemd naar een bekende live plaat van Cuby + Blizzards (maar dat wist je vast al)
Verder wordt in het boek een korte beschrijving gegeven van de vervallen en legendarische boerderij waarin Cuby een paar jaar woonde en ook albums opnam.
Zou dat leuk zijn voor een item? Om te zien hoe die boerderij er nu uitziet? Twee iets oudere en bevriende collega docenten van me, weten erg veel van muziek en zouden wellicht toelichting kunnen geven.
Laat maar weten of ik hierbij kan helpen, het lijkt me reuze interessant. 😎
Oh ja, ik zag net dat er vermoedelijk ook een Top 2000 Volume 3 boek uit zal komen. Op de site van de uitgever zag ik dat dit een paperback wordt waarin 2000(!) liedjes op een vergelijkbare manier als het hierboven genoemde boek worden behandeld, maar dan van de hele wereld ipv Nederland.
Dat lijkt me veelbelovend.
Gespiegelde foto’s? De kogel voor de schrijvers! Wat een SCHANDE!