• 25
  • Jan, 08

Hoe lang nog voordat de CD verdwijnt?

Deze week meldden de Nederlandse directeuren van Sony en EMI dat de CD single in 2009 waarschijnlijk zal gaan verdwijnen, omdat de verkoop van de CD-singles al een aantal jaren flink aan het dalen is. In heel 2007 werden er in Nederland zelfs minder dan 1 miljoen CD-singles verkocht. Hoewel dit bericht wel weer wordt tegengesproken, zal op den duur (wellicht nog niet in 2009) de CD single verdwijnen.

Voorbode?

CD (single) verdwijnt!Sinds ik dit bericht las, vraag ik me af of dit een voorbode is van het naderende einde van de Compact Disc. Zal de long play CD op korte termijn ook gaan verdwijnen? Voor de lange termijn lijkt dat zeker, omdat de vergelijkbare langspeelplaat, decennia lang het medium voor een album, ook (bijna) verdwenen is.

Maar hoe lang zal dat nog duren en waardoor wordt de CD vervangen? De verkoop van CD-singles loopt ongetwijfeld terug door de concurrentie van het online downloaden van populaire liedjes. Zal dit uiteindelijk ook de CD uit de markt drukken, of komt er eerst nog een ander medium (SACD, DVD-Audio, Blu Ray Audio- iets?) dat de positie van de CD zal overnemen voordat we onze muziek via kabeltjes (of draadloos) aanschaffen?

Missen?

Ik denk dat ik de CD single niet zal gaan missen omdat ik al jaren geen CD single meer heb gekocht. Alleen bij die paar groepen en artiesten waarvan ik af en toe de (CD) singletjes koop zal dit lastiger worden. Aan de andere kant, dit zal me wel weer verzameltijd etc. kunnen besparen.

Bij CD’s is het wat anders. Een mooi CD boekje met foto’s en teksten is toch veel plezieriger dan deze via Wikipedia of allerlei pop-up schietende lyrics pagina’s te achterhalen. Daarnaast ben ik bang dat het ‘album’ concept zal gaan verdwijnen en vervangen wordt door het downloaden van enkele liedjes, of honderden tegelijk, zonder enige artistieke samenhang. Tenslotte doet dit afbreuk aan de eh, ambacht van het verzamelen van muziek. In een eerdere post wees ik al op het gemak van het verkrijgen van tientallen gigabytes aan muziek.

Zullen jullie de CD single en de CD gaan missen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Zal het B-kantje ook verdwijnen?
-Richtlijnen voor een goed verzamelalbum
-Hoeveel verdient een artiest per CD?

6 reacties

  1. De CD single zal ik zeker niet gaan missen… Ik geloof dat ik er überhaupt maar iets van 4 of 5 in de kast heb staan en de laatste is echt van jaren geleden.

    De CD zal ik overigens ook niet heel erg gaan missen denk ik. Je hebt op zich wel gelijk qua boekje en wat ook meespeelt is dat je een CD mooi in je kast kan zetten. Net als met boeken toch een beetje patsen naar het bezoek enzo… 😉 Maar eigenljik koop ik tegenwoordig al niet zoveel CDs meer en downloaden is ergens wel zo handig.

    Het album concept hoeft niet te verdwijnen. In een download set kan toch ook samenhang zitten? Dat is niet echt een argument. Ook het verzamelen verdwijnt niet echt, het neemt alleen een andere vorm aan. En uiteindelijk kan je natuurlijk ook je gedownloade muziek nog steed op een CD branden… 🙂

  2. Zolang het concept ‘Album’ (een verzameling liedjes die als bundel op de markt komen) nog bestaat blijft de CD bestaan. Eigenlijk is het best een handig formaat. Maximaal 1 uur en een kwartier aan muziek is goed te doen. Verder is het voor de artiest wel makkelijk: 1x per X jaar een tijdje de studio in, rond de 15 nieuwe liedjes en die uitbrengen in 1x. Ik denk niet dat veel artiesten het handig vinden om 1x per zoveel maanden de studio in te duiken om 3 nieuwe tracks uit te brengen voor de download.

    Nieuwe formaten (met name die zonder video en dat is eigenlijk alleen de superaudio cd) zijn met name handig voor lange opnames. Ik denk dat dat vooral handig is voor klassieke muziek (vanwege de lengte en de opnamekwaliteit) of voor popmuzikanten die de mogelijkheden van home cinema willen uitbuiten.

    Verder is er nog iets als een ‘winkel’. Ik loop nog wel eens een platenzaak binnen en koop impulsief een paar cd\’s. Het blijft leuk om rond te neuzen naar nieuw aanbod en aanbiedingen.

  3. Ik ben een student die al z’n muziek op originele CD’s heeft (ja, zulke studenten bestaan nog!). De CD is voor mij het beste compromis tussen geluidskwaliteit en gebruiksgemak: de geluidskwaliteit is zeer goed (niet zo goed als LP of Super Audio CD, maar nog altijd veel beter dan een 320kbps mp3-tje) en je hoeft je geen zorgen te maken over kopieerbeveiligingen zodat je met de muziek in je privé kan doen wat je wilt: beluisteren op apparatuur naar keuze, een backup (image) van de CD op enkele harde schijven bewaren zodat je voor de rest van je leven kan genieten zonder over beschadiging van de origineel te moeten inzitten.

    Voor lossy gecomprimeerde muziek zal ik nooit betalen, door de gebrekkige geluidskwaliteit. En voor Super Audio CD’s zal ik ook nooit betalen, omdat je ze niet kunt kopiëren (zelfs niet analoog). Met andere woorden: als de CD verdwenen is, betaal ik nooit nog voor muziek. Of ze moeten ervoor zorgen dat, als Super Audio CD de nieuwe standaard zou moeten worden, er geen kopieerbeveiliging op dergelijke dragers aanwezig is.

  4. De voorbeschreven CD (lege blijven denk ik wel bestaan)
    gaat denk ik helemaal verdwijnen en word opgevolgt door de legale downloads.
    Internet verbindinging zijn tegenwoordig zo snel dat het prima te doen is een CDtje ongecomptrimeerd te downloaden.
    Ook de audiofiel kan daar dus aan zn trekken komen.

  5. Ik ga never ever betalen voor gedownloade muziek. Of het moet echt heel goedkoop zijn. Het financiele verschil tussen gedownloade muziek en een goede deal ergens voor een CD is simpelweg te klein op dit moment. 10 euro voor een gedownload album… Ik ben niet achterlijk.

  6. ik denk dat de cd\’s dvd\’s en blurays van de aadrboden zal verdijnen en dat we videos en muziek via streaming gaan be luisteren. er is sprake geweest van dragers ten grote van een metrokaartje de cd\’s gaan vervangen ook video dvds verdwijnen dus ook. door netflix en spotify

Reageer op dit bericht!