• 22
  • Dec, 09

Waarom ik Google Chrome niet als standaard browser gebruik

Bang voor Google Chrome browserChrome, de browser van Google, krijgt langzaam maar zeker meer marktaandeel, o.a. omdat het nu naast Windows, ook op de Mac en Linux te gebruiken is en er veel voor geadverteerd wordt.

Ondanks de voordelen van Google Chrome, heb ik mijn bedenkingen om er mijn standaard browser van te maken.

Snelheid

Ik moet toegeven, naast zaken als stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid etc. is het vooral de snelheid waarmee Google Chrome indruk maakt. Sites laden over het algemeen iets sneller in deze browser, waardoor je prettiger kan surfen.

Plug-ins

Toch ben ik tot nu toe nog niet overgestapt van Firefox naar Chrome, omdat deze bij laatste tot voor kort nog nauwelijks plug-ins te gebruiken waren. Bij plug-ins kun je denken aan kleine hulpprogramma’s die in je browser worden weergegeven, zoals de 3fm What’s playing plugin van Rutger.

Enfin, sinds kort kun je in een Beta versie van Chrome ook plug-ins (extensions noemen ze die) installeren.

Privacy

Echter, net nu de plug-ins voor Chrome er aan zitten te komen, begin ik me zorgen te maken over de privacy van deze browser, o.a. na het lezen van dit interessante artikel van Aaron Wall. Hierin wordt gewezen op de hoeveelheid manieren waarop het commerciële Google gegevens van gebruikers verzamelt en dat er vele redenen zijn waarom je kan twijfelen aan Google als beheerder van die gegevens.

En laten we eerlijk zijn, een beetje surfer is omringt door een monopolie van Google producten. Google Analytics op bezochte sites, persoonlijke zoekgeschiedenis bij het zoeken in Google.com, Gmail, de Google toolbar en al die andere Google producten. En dit monopolie wordt nog groter wanneer men straks wellicht in grote getale overstapt op het Android besturingssysteem voor mobieltjes en PC’s.

Ondanks de kwaliteit van deze producten, maakt dit monopolie me toch een beetje angstig m.b.t. privacy en de manier waarop Google daar mee omgaat.

Zo zei Google voorzitter Eric Schmidt onlangs in een interview:

If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place. (bron)

Gelukkig werd hier door vele ‘insiders’ heftig op gereageerd, maar volgens mij zijn er nog veel meer webgebruikers onbewust van dit monopolie en de gevolgen daarvan voor privacy. En dit monopolie zal door het succes van Chrome nog verder toenemen.

I’m sorry Larry & Sergey, I’m afraid I can’t do that

Google Chrome laten liggen?

Google is (op dit moment :razz:) geen Hal 9000 of Skynet, maar haar monopolie en de gevolgen daarvan voor privacy weerhouden me er op dit moment wel van om Google Chrome als standaard browser te gebruiken. Sterker nog, ik denk er zelfs over om Gmail te verlaten (maar ik ken helaas geen beter alternatief).

Ten slotte verbaas ik me er over dat er niet meer te horen is over het beperken van dit Google monopolie. Zou bijvoorbeeld de Europese Unie, dat zich jarenlang sterk maakte tegen het Internet Explorer-Windows monopolie, hier al mee bezig zijn?

Enfin, maak jij gebruik van Google Chrome en hoe denk je over dit privacy/monopolie gevaar?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat is het nut van het virtuele toetsenbord van Google?
-JavaScript snelheidstest: Internet Explorer is opvallend langzaam
-Waarom ik nog geen iPad wil

4 reacties

  1. Ik gebruik Google Chrome alleen maar om Meebo te gebruiken. En ga er maar rustig vanuit dat Google geen monopolie heeft. Er zijn voor alle producten van Google alternatieven.

  2. Er zijn voor alle producten van Google alternatieven.

    Ok, maar veel Google producten zijn vaak wel beter (of gratis) ten op zichte van de alternatieven. En ik ruil het zoeken in Google niet in voor het brakke Bing, of ga niet van G-mail terug naar Hotmail.

    Maar je hebt wel een punt vind ik.Bij Windows werd de IE browser je opgelegd en bij Google is er geen gedwongen keuze voor een product.

  3. naar mijn idee heeft google slechts een monopoly op het gebied van zoekmachines. aangezien op bijna alle andere vlakken google niet het grootste marktaandeel heeft.
    browsers zijn hier samen met e-mail adressen een goed voorbeeld van, want op dit gebied staat microsoft absolut het sterkst, en is de aanval van google slechts wat gezonde concurentie.
    alle overige diensten van google zijn vervangbaar door (soms iets betere en soms iets slechtere) producten.
    daarnaast zal google het zeer moeilijk krijgen bij het lanceren van hun platform android, aangezien veel progamma’s die veel gebruikt worden hier niet op te gebruiken zijn.
    of dat dus goed gaat, valt nog te bezien

  4. Deze – voor mij – nieuwe zoekmachine is niet snel, maar garandeert anonimiteit: https://www.startpage.com/
    Hun website claimt: “Startpage Beschermt Uw Privacy!
    Startpage, en haar zuster-zoekmachine Ixquick zijn de enige zoekmachines die door onafhankelijke privacy-instanties zijn gecertificeerd en die uw IP adres niet opslaan noch uw zoekgedrag volgen.”
    Dus vind je het vervelend dat Google vastlegt dat je graag naar een zeker soort websites zoekt, gebruik in dat speciale geval gewoon Startpage, en voor zoekopdrachten die niet privacygevoelig zijn, gebruik je de snellere Google.
    Startpage zoekt alleen via Google, maar dezelfde organisatie beheert ook https://www.ixquick.com/, een tweede veilige zoekmachine die via meerdere zoekmachines surft. Niet zo snel, maar zoals gezegd, voor algemene onderwerpen kun je natuurlijk Google gebruiken.
    Startpage verklaart verder: “De grote zoekmachines hebben, zonder dat men zich daarvan bewust is, de grootste database ooit van gegevens over individuele personen aangelegd. En helaas kunnen deze gegevens te gemakkelijk in verkeerde handen vallen. Een voorbeeld ter illustratie:
    In augustus 2006 speelde zich in de V.S het America Online (AOL) privacy schandaal af. Het bestand met deze gegevens is nog steeds te doorzoeken. Het laat zien hoe uw privé-gegevens op straat kunnen komen te liggen. Een absolute Privacy nachtmerrie…”

Reageer op dit bericht!